Blog single

Vežbanje u letnjim mesecima zahteva unošenje više tečnosti

Vežbanje na vrućini – da ili ne? Ne podnosim vrućinu i teško mi pada bilo kakva fizička aktivnost kada su temperature visoke. Ali kako ostati u kondiciji u vreme letnjih meseci ako se ne vežba? Konsultovala sam savete iskusnih i jedan je zajednički imenitelj – hidratacija je u ovom slučaju najvažnija.
Trening na vrućini zahteva dodatni unos tečnosti jer u suprotnom postoji opasnost od dehidracije organizma ali i toplotnog udara.
Bitno je da izbegavati vežbanje u periodu od 10 do 16 sati, što znači da su za vežbanje najbolji jutarnji sati ili kasni popodnevni. Preporuka je da se preko leta smanji intenzitet i dužina trajanja vežbi jer je potrebno da se organizam adaptira na visoke temperature.


Stručnjaci kažu da je hidratacija najvažnija – tečnost je potrebno unositi pre, tokom i nakon vežbanja ali ni u tome ne treba preterivati. Nauka tvrdi da kada već osetimo žeđ već smo dehidrirali. Zato je vodu neophodno poneti sa sobom i piti oko 200 ml na svakih 15 do 20 minuta.
Ni previše vode ne valja unositi jer se tako možemo dovesti u stanje preterane hidriranosti. Kažu da se nivo hidriranosti najbolje može oceniti bojom urina – ako je svetao i liči na limunadu onda ste dobro hidrirani a ako je taman i liči na sok od jabuke onda ste dehidrirani.
Dakle šta je činiti – poneti vodu na trening, obući komotnu odeću ili opremu koja je napravljena od materijala koji omogućava koži da diše. Ako se vežba u zatvorenom prostoru nije neophodo, ali ste napolju obavezna je krema za zaštitu od sunca.