PILATES NA REFORMERIMA

PILATES NA REFORMERIMA

Izdvajamo

  • centriranje (ravnoteža, pokretljivost)
  • gipkost i pravilno disanje, mišićnu snaga
  • kontrola tela i preciznost izvodjenja vezbi
  • fluidni pokret i optimalna uravnoteženost
  • opustanje i istezanje mišića
  • pilates stolice kanadske firme STOTT PILATES

Fitnes klub Orange zone opremljen je “pravom” pilates opremom. Osim lopti i strunjača prvi put se pojavljuju i takozvani “REFORMERI” kao i pilates stolice kanadske firme STOTT PILATES koja je lider u proizvodnji te vrste opreme. Različiti vidovi pilates vežbanja, pilates za početnike, pilates za napredne vežbače, pilates programi za trudnice kao i pilates programi za žene u postporođajnom periodu.

Pilates je prefinjena forma vezbanja koja istovremeno razvija specificnu mišićnu snagu kao i fleksibilnost mišića i zglobova, čime se postize optimalna uravnoteženost. Izdužuje i tonizira telo, utiče na elegantnu posturu, oslobadja stres, doprinosi boljoj samokontroli a samim tim i većem samopouzdanju. Pilates učvrsćuje najdublje mišićne slojeve koji su najodgovornija potpra koštano zglobne strukture tako da se preporučuje i ljudima koji imaju odredjene telesne deformitete kao i u predporodjajnom i postporodjajnom periodu. U suštini je pilates tehnika koja nas edukuje  kako ostvariti kontrolu  nad držanjem i kretanjem u svakodnevnim aktivnostima.

Osnivac je Joseph Pilates, i nastalo je kao ideja da ljudi koji su zbog odredjenih bolesti bili vezani za krevet zadovolje svoje potrebe za vežbanjem a zatim je pozitivno dejstvo takvog vežbanja modifikovano i preneseno na sve, on je spoio istočnjacko vezbanje (povezanost uma i tela, opuštanje i svesnost) i zapadnjačkog ( naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti). Njegov slogan je: “nakon 10 sati vežbanja osetićete promenu, nakon 20 sati videti razliku a nakon 30 sati imaćete potpuno novo telo.”

Pilates vežbe potrebno je izvoditi vrlo precizno i pravilno,a to Vam može omogućiti asistencija ličnog trenera, pritom se ne smeju zanemariti osnovni principi:

Pilates je jako popularan u svetu a i kod nas, ali malo se zna da pilates ne podrazumeva samo vežbanje na velikim loptama, u parteru, sa tegićima vec i vežbanje na reformerima (stolica i krevet) koji nam omogućavaju veću stabilnost pokret, fiksiranje odredjenog dela tela u slučaju da je povredjen, kontrolu opterećenja pomoću opruga i povećava spektar vežbi kojima se aktiviraju svi mišići. Najbolja je kombinacija svih pilates sprava (reformeri) i rekvizita (velika lopta, tegici, trake) i partera tako da vežbač može stalno da ima zanimljiv i nov trening, da i posle dugog vremenskog perioda vežbanja ne može da dodje do dosade, a pritom je vrlo efikasan svaki trening.