Blog single

Članak u BIZLIFE magazinu: Napustila je posao i otvorila klub…

Napustila je posao i otvorila klub u kome vežbaju samo žene

Napustila je posao u farmaceutskoj industriji, uzela otpremninu i napravila svoj fitnes klub namenjen ženama. Imala je tada 43 godine. Kod nje vežbaju žene različih godina i svaka može da računa na poseban program namenjen njenim potrebama. Nakon 10 godina poslovanja fitnes kluba „Orange zone“ vlasnica Ana Gančev – Sekulić kaže da je srećna žena jer je uspela u onome što je želela – da raspolaže svojim vremenom i bude svoj gazda.

„Radila sam posao u farmaceutskoj industriji, 15 godina na različitim pozicijama. Uglavnom su to bili poslovi vezani za kompjuter i sedenje devet sati dnevno. U to vreme, u firmi je sproveden socijalni program pa je dosta ljudi odlazilo, jer je bilo viška zaposlenih. U jednom trenutku sam i ja uzela otpreminu i otišla. Želela sam da budem svoj gazda i da raspolažem svojim vremenom kako ja želim“, kaže Ana.

Usledilo je promišljanje kojim bi poslom mogla da se bavi, a da je ispunjava. Povremeno se rekreativno bavila sportom, ali je u nekim periodima, posebno posle trudnoće i sama imala problem sa viškom kilograma.

„Razmišljala sam – šta jednoj ženi treba u tim godinama. Već se udala, rodila decu, kuva, sprema, radi, dolazi umorna…Treba joj fizička aktivnost i relaksacija! Suprug i ja smo zaključili da ne postoji specijalizovani fitnes klub za žene. Tako je nastao ’Orange Ladies Fit Zone’, fitnes i welnes centar za dame, koji je uređen po evropskim standardima. Moja ideja nije bila masovnost, već kvalitet koji će svakoj članici ponuditi maksimano dobre uslove, da se oseća prijatno i izgleda dobro i zadovoljno. Pošla sam od sebe kao ciljne grupe.“.

Fitnes klub ’Orange zone’ osnovan je u maju 2008. godine. Ana nije želela mešoviti klub, već isključivo klub za žene.

„Ovde vežbaju samo žene. Žena ženu najbolje razume. Kod nas se, pored vežbanja i relaksacije, vode kompletni dijalozi u vezi svega kroz šta jedna žena prolazi. Razumemo se i kada su  u PMS-u i kad su u periodu pred menopauzu. Dok treniramo pričamo o tome i svima bude lakše i lepše. Družimo se, šalimo i smejemo. Kod nas se u klub ulazi sa osmehom na licu, sa pozitivnim stavom i dobrom energijom“.

Prema njenim rečima početna investicija je bila visoka, ali je zahvaljujući prijateljima koji žive i rade u inostranstvu, uspela da stvori klub kakav je zamislila.

„Nažalost, start ap krediti su limitirani i nedovoljni za pokretanje ozbiljnog biznisa. Uslovi za dobijanje kredita kod komercijalnih banaka su nepovoljni, tako da sam morala da se obratim za pomoć. Imam dobre prijatelje u inostranstvu i oni su mi pomogli. Nekako sam uspela da pokrenem biznis, a onda sam kopala i rukama i nogama, prošla kroz silne probleme“.

Jedan od ključnih problema, sa kojim se susretala u početku poslovanja bilo je neiskustvo u radu sa zaposlenima.

„Bilo ja teško naći odgovornog zaposlenog koji će na ovaj klub gledati kao da je njegov. Menjala sam zaposlene dok nisam oformila dobar tim. Najteže mi je bilo kada nekome moram da kažem da ne zadovoljava i da više nećemo da sarađujemo. To mi je kao čoveku, padalo veoma teško. Imali smo, takođe, i nekoliko finansijskih kriza kroz koje smo morali da prođemo, ali to je boljka skoro svakog privatnika na početku poslovanja“, iskrena je Ana.